Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold

Støttes i krav om virksomhetsoverdragelse

26.11.2018
Sjømannsorganisasjonene har kommet med skarp kritikk fordi det ikke ble stilt krav til virksomhetsoverdragelse i anbudsdokumentene for båtambulanse i Vest-Finnmark. En fersk utredning fra advokatfirmaet Schjødt støtter organisasjonenes syn.

​(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anbud ambulansebåt web.jpg
MARITIM LOGG: Anbudssaken vies bred plass i månedens utgave av Maritim Logg.

 

Saken gjelder anbud for båtambulansen i Loppa, Hasvik og ytre Altafjord. Sjømannsorganisasjonene reagerte sterkt på at Helse Nord ikke stilte krav om virksomhetsoverdragelse da anbudet ble lagt ut og media fattet etter hvert interesse for saken. Sykehusinnkjøp trakk 1. november anbudet tilbake og det skal nå lyses ut på nytt. Det er Loppa legeskyssbåter som har kontrakten i dag.
 
Glad for støtte
– Norsk Sjøoffisersforbund har hele tiden vært klare på at det kan stilles krav om virksomhetsoverdragelse ved denne type anbud. Det er derfor meget gledelig at advokatfirmaet Schjødt støtter vår vurdering, sier viseadministrerende direktør Anders Hansson.
 
Grundig utredning
Advokatfirmaet drøfter temaet grundig i sin utredning og konkluderer med at et krav om å følge reglene om virksomhetsoverdragelse fremmer sysselsetting og sosiale hensyn, samt at det har tilstrekkelig tilknytning til anskaffelsen av ambulansebåter. Videre illustrerer gjennomgangen at kravet vil være forenelig med de grunnleggende anskaffelsesrettslige prinsippene, som er utslag av EU/EØS-rettslige prinsipper.
«Vi mener derfor at offentlige oppdragsgivere har adgang til å sikre arbeidstakernes rettigheter ved å stille som krav i kontrakten at valgte leverandør skal følge reglene om virksomhetsoverdragelse», skriver advokatfirmaet i sin utredning.
 
Svekkede vilkår
– Dette er en veldig viktig sak for sjømannsorganisasjonene. Dersom sykehusinnkjøp ikke stilles krav om virksomhetsoverdragelse, vil vi kunne ende opp med betydelig svekkede lønns- og arbeidsvilkår i denne bransjen i fremtiden. Dette bør ikke en offentlig etat som sykehusinnkjøp være bekjent av, sier viseadm. dir og advokat i NSOF, Anders Hansson.
 
Les hele utredningen ved å trykke på pdf-filen under: